Torrent Nedir – Torrent Programı Kullanımı

Torrent, tek bir sunucuya dayanmadan, bağımsız olarak veri dağıtma ve indirme yöntemidir.

Torrent’in çıkış amacı nedir?

Torrent, eğitimciler ve araştırmacılar tarafından bilgiyi paylaşmak üzere tasarlanmış bir bilgi paylaşım teknolojisidir.

Torrent, Kütüphanedeki kitap arama dizin dosyasına benzer. Bilinen yerlerin ilgilendiğiniz dosyaları nerede bulacağını söyler. Yazılım bu yerleri denetler ve torrent okuyucunuzda görüntüler.

Torrent indirme dosyalarında indirilecek dosya bilgisi ve trackerlar bulunur. Torrent indirmeden önce bilgisayarımıza indirelecek dosyanın tüm içeriğini gösteren ve bağlantıları listeleyen bir meta dosya indir ve tüm indirme bu meta dosyasındaki veriler baz alınarak sağlanır. Meta Dosyasının görevi peers – eşlerin – seed edenlerin birbirlerini bularak dosya transferini gerçekleştirmesini sağlamaktır.

Torrent dosyayı bilgisayarında bulunduran ve torrent üzerinden paylaşıma sunan kişilere kaynak – seed adı verilir, bu kullanıcılara torrent programları ile bağlanarak istenilen indirmeler gerçekleştirilir.

Torrent Nedir – Torrent Programı Kullanımı

Torrent Avantajları:

  • Çok yüksek hızda download yapılabilir, bu Kaynak/Seed sayısına göre değişiklik gösterebilir
  • Torrentler her zaman indirilebilir ve Kaynak-Seed sayısına göre değişiklik gösterebilir
  • İnternet bağlantısına aşırı yük bindirmeden orijinal paylaşım sunucusundan daha yüksek bir hızda bir dosya indirmesine izin verir.
  • Dosyaları istediğiniz hızda indirebilmek için özel ayarlar yapılabilir.
  • İndirmeyi duraklatıp istenilen zamanda tekrar devam ettirilebilir.
  • Sıralı ve sistematik şekilde indirme gerçekleştirilebilir.
  • İndirme öncelikleri atanabilir
  • İndirme sırasında ayrıntılı bilgiler edinilebilir örneğin; iz listeleri, kayıt yöntemleri, kaynaklar, bit hızları gibi…

Torrent Dezavantajları:

  • Dosyalar sunucuda değil, kişilerde tutulduğu için mutlaka paylaşan birilerin olması gerekmesi.
  • Eşten eşe paylaşım olmasından dolayı virüslü içeriklerin de paylaşılabilir olması muhtemeldir, mutlaka bir vürüs tarama programı kullanılması gerekir.
  • Türkiye upload hızı düşük olduğu için dosyayı düşük hızlarda kaynak olunabilir.
  • Müzik, Oyun, Film veya yazılım gibi lisanslı içerikler veya kırılmış korsan illegal içerikler bu Torrent Network vasıtası ile elde edilebilir.
  • Bazen torrent daha hızlı indirmek için sizin internetinizin tüm bant genişliğini kullanacaktır bunu düşünen torrent yazanları size indirme hızını ayarlayabilme imkanı vermiştir

Torrent nasıl kullanılır? Nasıl Torrent İndirilir?

  • Torrent sitesi bulunur.
  • İndirmek istediğiniz dosya site içerisinde arama yapılır.
  • Dosya yada magnet linki bilgisayara indirilir.
  • Torrent proramını bilgisayarınzıa indirerek kurmak.
  • Torrent dosyasını indirdiğiniz Torrent client yazılımı ile açmak.
  • İndirilecek dosyanın kayıt olacağı dizini seçmek
  • Dosyayı indirmek.

Torrent Yasal Mı?

Çok kısaca açıklayacak olursak…

Torrent  yazılımı yasal bir programdır ama indirdiğiniz dosyalar crack, keygen, yasa dışı materyal yada telif hakkı içeriyorsa yasal değildir!!!

Popüler Torrent Programları:

https://www.utorrent.com

https://www.bittorrent.com/

https://www.tixati.com/download/

https://www.bitcomet.com/

Torrent İndirme Siteleri:

https://torrentz2.eu/

https://zooqle.com/

https://eztv.io/

https://www.torlock.com/

Torrent Terimleri:

Availability

Bir dosyanın (veya dosya ve dizin kümesinin) doğrudan istemci tarafından kullanılabilen tam kopya sayısı. Her tohum, dosyanın tam bir kopyasına sahip olduğundan bu sayıya 1.0 ekler. Dosyanın bir kısmına sahip bağlı bir eş, dosyanın başka bir eşine sahip değilse, bu bölümü kullanılabilirliğe ekler.

Choked

İstemcinin dosya parçaları göndermeyi reddettiği bir eşi açıklar.

Client

BitTorrent protokolü üzerinden eşler arası dosya paylaşımını sağlayan program.

Distributed Hash Table

Dağıtılmış Karma Tablolar DHT, Bittorrent’te eşler için, izleyiciye gerek kalmadan belirli bir torrent için sürünün içindeki diğer eşlerin bir listesini doğrudan bir istemciye göndermek için kullanılır.

Downloader

Bir yükleyici, dosyanın tamamını içermeyen ve dosyayı indiren herhangi biridir.

Endgame – Endgame mode

Bir torrentin son birkaç parçasını indirmek için uygulanan herhangi bir algoritma.

Fake

Sahte torrent, adında veya açıklamasında belirtilenleri içermeyen bir torrentdir, örneğin, bir torrentin bir video içerdiği söylenir, ancak videoda kötü amaçlı yazılım vardır.

FreeLeech

Torrentin indirme boyutunun genel oranınıza dahil olmadığı, yalnızca torrentdeki yüklenen miktarın oranınıza dahil olduğu anlamına gelir.

Grab

Torrent, meta veri dosyaları indirildiğinde yakalanır.

Hash

Karma bir dizi şeklinde bir dijital parmak izi alfasayısal karakterler ve tipik olarak onaltılık istemci kullanımları aktarılırken verileri doğrulamak için Torrent dosyasında tutulur. “Hash”, ” hassum ” kelimesinin daha kısa yazılışıdır.

Health

Torrent dosyanın barındırıldığı sitede torrent adının ve boyutunun yanında gösterilir. Torrent’in tüm parçalarının indirilebilir olup olmadığını gösterir (% 50, torrentin sadece yarısının kullanılabilir olduğu anlamına gelir. Sağlık, torrentin virüs içermediğini göstermez.

Magnet Link

Torrent herhangi bir belirli izleyiciye başvurmak yerine, içeriğe dayalı olarak BitTorrent için bir dosya kümesini tanımlamak için kullanılabilen bir meta dosyadan farklı bir mekanizmaya evrilir ve bu BitTorrent verileriyle sınırlı değildir.

P2p

Bir p2p ağında, her düğüm (ve ya ağdaki bilgisayar) hem istemci hem de sunucu olarak çalışır. Başka bir deyişle, her bilgisayar hem veri taleplerine cevap verebilir hem de veri talep edebilir.

Peer

Bir bilgisayarda çalışan bir BitTorrent istemcisi örneklerinden biridir, Bağlamaya bağlı olarak, “eş” sürüsündeki herhangi bir istemciye veya daha özel olarak bir dosyanın, yalnızca bir kısmına sahip olan kişidir.

Tracker

Torrent kullanıcıları bilgileri izleyiciye periyodik olarak ve karşılıklı olarak bildirir, bağlantı yapabilecekleri diğer kullanıcılar hakkında bilgi alırlar. İzleyici doğrudan veri aktarımına dahil değildir.

Yorumlar