DirectX Nedir? DirectX İndir

DirectX’in geçmişi hakkında…

Herhangi bir bilgisayar oyunun belirli görevleri tekrar tekrar yerine getirmesi gerekir. Fare, joystick veya klavyeden veya diğer donanımlardan gelen girdilerinizi izlemeli ve ekran görüntülerini gösterebilmeli ve ses veya müzik çalabilmelidir.

Bu hemen hemen en basit seviyede olan bir oyun için geçerli olan prosedürlerdir.

“Bu teknolojinin Windows öncesi erken PC mimarisinde gelişen programcılar için ne kadar inanılmaz olduğunu düşünün. ” Her programcının, klavyeyi okuma veya bir oyun çubuğunun takılı olup olmadığını tespit etme yöntemini geliştirmesi gerekiyordu. Ekrandaki en basit görüntülerin görüntülenmesi veya basit bir sesin çalınması için bile özel rutinlere ihtiyaç vardı.

Esasen, oyun programcıları doğrudan bilgisayarınızın donanımıyla temel düzeyde veri alışverişi yapıyordu.

Microsoft Windows’u tanıttığında, PC platformunun kararlılığı ve başarısı için işlerin hem geliştirici hem de oynatıcı için daha kolay hale getirilmesi zorunluydu. Bu sorun yeni bir oyun çalışmaya her başladığında tekerleği yeniden icat etmek zorunda kalacak ve oyun programcısını daha da çok zorlayacaktı.

Microsoft’un fikri basitti: programcıların doğrudan donanımla konuşmasını durdurun ve bunun yerine kullanabilecekleri ortak bir araç seti oluşturuldu ve DirectX doğdu.

Criag Eisler, Alex St.John ve Eric Engstrum tarafından geliştirilen DirectX (Bu bilgiyi başta vermek gerekirdi) ilk sürümüne 1994‘te kavuştu. Ardından 2, 3, 4 sürümleri geldi ancak 4.sürüm piyasaya sürülmedi ve aynı yıl 5. sürüm piyasaya sürüldü. Ancak DirectX 5 ile birlikte Microsoft beklediği ilgiye ulaşabildi.

DirectX nasıl çalışır?

En temel düzeyde, DirectX, PC’nizdeki donanım ve Windows’ın kendisi, Windows API veya Uygulama Programlama Arayüzünün bir parçası arasındaki bir ara birimdir.

Bir oyun geliştiricisi bir ses dosyasını çalmak istediğinde, doğru kütüphane işlevinin kullanılması söz konusudur. Oyun çalıştığında, DirectX API‘sini çağırır, bu da ses dosyasını çalar. Geliştiricinin ne tür bir ses kartı ile uğraştığını, neler yapabileceğini veya onunla nasıl konuşacağını bilmesine gerek yoktur.

Microsoft DirectX ve ses kartı üreticisi DirectX özellikli bir sürücü sağlamıştır. Sesin çalınmasını ister ve hangi makinede çalışırsa çalsın bu işlem gerçekleşmelidir.

Oyuncular bakış açımızdan DirectX, en azından teoride işleri inanılmaz derecede kolaylaştırır.

Eskisinin yerine yeni bir ses kartı takıyorsunuz ve bir DirectX sürücüsü ile geliyor. En sevdiğiniz oyunu bir daha oynattığınızda yine de ses ve müzik duyabilirsiniz ve karmaşık yapılandırma değişiklikleri yapmak zorunda kalmadınız.

Başlangıçta, DirectX hayata basit bir araç seti olarak başladı: erken donanım sınırlıydı ve sadece en temel grafik işlevleri gerekliydi.

Donanım ve yazılım karmaşık bir şekilde geliştikçe DirectX de gelişti.

Artık grafiksel bir araç setinden çok daha fazlası ve bu terim, her türlü donanım iletişimi ile ilgilenen devasa bir rutin seçimini kapsıyor.

Örneğin, DirectInput yordamları, basit iki düğmeli farelerden karmaşık uçuş oyun çubuklarına kadar her türlü giriş aygıtıyla başa çıkabilir. Diğer parçalar ses cihazları için DirectSound içerir ve DirectPlay çevrim içi veya çok oyunculu oyun için bir araç seti sağlıyordu.

Direct3D (veya bir diğer adıyla WGF: Windows Graphics Foundations – Windows Grafik Temelleri) hem iki hem üç boyutlu grafikleri ekrana dökmeye yarar. Piyasadaki çoğu ekran kartının en modern donanım hızlandırma özelliklerini destekler. En büyük rakibi OpenGL’dir

DirectSound hem iki hem üç boyutlu ses için kullanılır. Windows altında çalışabilen her ses kartı en azından yazılım ile DirectSound ve DirectSound 3D desteğine sahiptir. Piyasadaki tüm rakipleri göz ardı edebilecek bir popüleriteye sahiptir.

DirectInput, klavye, fare ve oyun çubuğu gibi bileşenlerin giriş ve çıkışlarını basit bir şekilde yönetebilmek için olan ara birimdir.

DirectPlay ise TCP/IP, modem ve Bluetooth gibi birçok protokol üzerinden bağlantı ve mesajlaşma bileşenlerini içerir. TCP/IP üzerinde NAT veya uPnP geçişlerini desteklemesi ve DirectPlay Voice ile saniyede 1.2 kbit’e kadar inebilen ses sıkıştırma codec’leri ile göz doldurur. Açık kaynak dünyasında en bilinen rakibi HawkNL’dir.

DirectX sürümleri

Artık; DirectX’in geçerli sürümü DirectX 9.0’dır. Bu, Windows 98’den Windows Server 2003’e kadar olan tüm Windows sürümlerinde ve aradaki her revizyonla birlikte çalışır. Yine de Windows 95’te çalışmaz: Windows 95 yüklü bir makineniz varsa, daha eski ve daha az yetenekli 8.0a ile sıkışıp kalırsınız. Windows NT 4 ayrıca belirli bir sürüm gerektirir – bu durumda DirectX 3.0a’dır.

Yıllar boyunca mevcut olan birçok DirectX sürümü ile, ihtiyacınız olan sürümü takip etmek zorlaşır. En nadir durumlar dışında, DirectX’in tüm sürümleri geriye dönük olarak uyumludur – DirectX 7’ye ihtiyaç duyduklarını söyleyen oyunlar daha yeni sürümlerle mutlu çalışır, ancak eski kopyalarla çalışmaz.

Birçok geçerli başlık açıkça DirectX 9 gerektirdiğini ve en son sürüm kurulmadan çalışmadığını belirtir. Çünkü tembel geliştiricilerin söz konusu oyun yeni geliştirmelerden hiçbirini kullanmadığında en son sürümü bir gereklilik olarak belirttikleri bilinmesine rağmen, bu sürümle sunulan yeni özellikleri kullanıyorlardır.

Genel olarak konuşursak, bir başlık bu şekilde kilitliyse, oynatmadan önce yükseltmeniz gerekir. Temel DirectX kodundaki iyileştirmeler, DirectX’in en son sürümüne yükselttiğinizde birçok başlıkta bile iyileştirmeler görebileceğiniz anlamına gelir. DirectX’i indirmek ve kurmak da karmaşık bir yapıda değildir, kolayca yüklenebilir.

DirectX Nedir? DirectX İndir

DirectX İndir:

https://www.microsoft.com/en-us/download/details.aspx?id=35

DirectX Sürümü Nasıl Kontrol Edilir?

DxDiag aracı, sisteminizde yüklü olan DirectX bileşenleri, sürücüler ve bunların nasıl kullanılacağı hakkında ayrıntılı bilgi verir.

  • Başlat’ta Arama kutusuna dxdiag yazın ve ardından ENTER tuşuna basın.
  • Gelen sonuçlardan dxdiag‘a dokunun veya tıklayın.
  • Sistem Bilgisi bölümünde raporun ilk sayfasındaki DirectX Sürümü’nü kontrol edin.

Aramış olduğunuz oyun için sisteminizde yer alan DirectX uygun değilse, işletim sisteminize uygun daha yeni sürümünü https://support.microsoft.com/tr-tr/help/179113/how-to-install-the-latest-version-of-directx indirin.

DirectX Sürüm Listesi:

DirectX 1

DirectX 1.0; Windows platformunda video oyunu yapımı için ilk geliştirilmiş API’dir. 1995 yılında Windows 95 için geliştirilmiştir. İlk DirectX, geliştiriciler tarafından beklenen ilgiyi toplayamamıştır.

DirectX 2

DirectX 1.0 sürümüne bazı destek özellikleri sunulmuştur. 1996 yılında son kullanıcıya sunulmuştur.

DirectX 3

Bu sürüm ile çoklu oyun oynamaya olanak sağlanmış ve 3D ses özelliği eklenmiştir. 1996 yılında son kullanıcıya sunulmuştur.

DirectX 7

Bu DirectX versiyonunda optimizasyona (eniyilemeye) önem verilmiştir. 1999 yılında son kullanıcıya sunulmuştur.

DirectX 8
Bağlantı noktaları (vertexler) ve pixel shader ile görüntü işleme teknolojisi geliştirilmiştir. 2000 yılında son kullanıcıya sunulmuştur.

DirectX 9

Periyodik 32 ve 64 bit desteği sağlanarak gölgelendirme başta olmak üzere birçok temel yapıya rötuş atılmıştır. 2002 yılında son kullanıcıya sunulmuştur.

DirectX 10

Bu sürümde bazı ekran kartları ile uyumsuzluklar giderilmiş, performans üzerinde çalışmalar yapılmıştır. Windows Vista Service Pack 1 ile gelmektedir ve hem Nvidia hem ATI kartları tarafından desteklenmektedir

DirectX 10.1

Bu sürümde bazı ekran kartları ile uyumsuzluklar giderilmiş, performans üzerinde çalışmalar yapılmıştır. Windows Vista Service Pack 1 ile gelmektedir ve hem Nvidia hem ATI kartları tarafından desteklenmektedir.

DirectX 11

Windows 7 ile gelen ve Windows Vista’ya da kurulabilen [1] DirectX sürümüdür. Üstün ve gerçeğe çok yakın grafik kalitesi sağlar. Tesselation gibi poligon çoğaltma ve işleme tekniğini destekler. Sadece destekleyen AMD RADEON HD 5xxx, ve NVIDIA GT4xx serisi kartlar ile kullanılabilir.r 2009 sonu satışa sunuldu.

DirectX 12

Windows 10 ile gelmiştir. Asıl amacı ek sürücü yükünü azaltmaktır. AMD’nin Mantle teknolojisine benzer. Max McMullen’e göre amaç “konsol düzeyinde verim” sağlamaktır.

NVIDIA’nın tüm Fermi modellerinde ve daha sonraki ekran kartı modellerinde, AMD’nin GNC tabanlı chipleriyle Intel’in Hawellve daha sonraki grafik ünitelerinde desteklenecek.

SIGGRAPH 2014 etkinliğinde Intel, bilgisayarda oluşturulan bir astoreit çalışma alanını gösteren, DirectX 12’nin rendering hızı ve CPU güç tüketimi konusunda önceki sürüme göre %50 ile %70 daha verimli olduğunu iddia eden bir demo yayınlamıştı.

Yorumlar